1151786.jpg

Aaton aamuvirkuille tai todellisille myöhäiskukkujille ja yökyöpeleille näyttäytyy taivaalla Marsin pimennys ja täydellinen Kuu. Kuu siirtyy Ravun merkkiin ja on 100% täysi klo 03.16.

Mars on oppositiossa Kaksosten tähdistössä. Se nousee koillisesta Auringon laskiessa, on hyvin korkealla etelässä keskiyöllä ja laskee luoteeseen Auringon noustessa. Aamyöstä kaukoputkelliset taivaan töllistelijät voivat katsella kun klo 05.20-06.10 täysikuu peittää punaisen planeetan, jolla vielä 1970-luvulle asti uskottiin olevan elämää.

1700-luvulla kaukoputken läpi katsottuna Marsin jäätiköt näyttivät vihertäviltä, jonka vuoksi uskottiin Marsissa olevan pintakasvillisuutta. Myöhemmin Italialainen tähtitieteilijä Giovanni Schiaparelli näki Marsin pinnalla mustia uurteita, joille hän antoi nimen "canal", joka tarkoittaa uomaa; yhdysvaltalainen Percival Lowell tulkitsi sanan väärin ja uomia alettiin nimittää kanaviksi. Kyseisestä havainnosta nousi suuri kohu ja asiasta oli useita juttuja senaikaisissa julkaisuissa. Ja tietysti tieteiskirjailijat tekivät heti suuria teoksia, joissa kerrottiin, kuinka marsilaiset hoitivat peltojaan kastelukanavien vierellä ja kuinka kanavien vierellä olisi suuria kaupunkeja. Kanavat kuitenkin myöhemmin todistettiin vääriksi. Silti toivo marsilaisista ei hellittänyt, vaan 1960-luvulla kaasukehän uskottiin olevan paksu ja lisäksi havaittiin Marsissa vuodenaikojen vaihtelua! Myöhemmin ne ovat paljastuneet tumman ja vaalean pölyn liikkeeksi planeetan vuodenajan mukaan muuttuvien tuulten mukana. Vuonna 1976 Viking I –luotain lopulta laskeutui Marsiin ja voi pettymystä – Mars oli kuin olikin kuiva ja eloton planeetta, jolla ei ollut merkkejäkään kasvillisuudesta. Puhumattakaan kanavista ja kaupungeista…

Mars on silti kiehtonut ihmismieliä yhä edelleen ja se tulee esiin toistuvasti yhä vieläkin kirjallisuudessa ja elokuvien muodossa. Mikäli elokuvamatka Marsiin kiinnostaa, poikkea Makuunissa tai FilmTownissa poimimassa mukaan Operaatio Mars (Mission to Mars, 1999) ja/tai Red Planet - punainen planeetta (Red Planet, 2000).

Eikä Mars jätä tutkijoitakaan rauhaan, vaan yhä vieläkin metsästetään marsperäistä elämää. Nykyään tosin tiedetään jo, että makroelämää siellä ei ole, mutta jos edes pienenpienen pikkuriikkisiä mikrobeja löytyisi. Siinä kääntyisi monen elämänkirjat sekaisin, jos ainoa elävä pallo ei olisikaan Tellus! Toivo elää  jälleen vahvana, kun taas on löytynyt uusi mahdollinen aktiivinen jäätikkö Marsin pinnalta. Josko nyt!

Ja punaisesta planeetasta pääsemmekin aasinsiltaa tämän päivän varsinaiseen (joulun)punaiseen asiaan eli
OIKEIN MUKAVAA JA RAUHALLISTA JOULUA KAIKILLE!