Pääsiäinen on kristinuskon juhla, jota vietetään Jeesuksen ylösnousemuksen juhlana. Ylösnousemus on kristillisen kirkon uskon ydinkohtia, ilman ylösnousemususkoa ei olisi kristillistä kirkkoakaan! Niinpä pääsiäinen on kirkkovuoden vanhin ja tärkein juhla. Pääsiäistä edeltää palmusunnuntaista alkava viikko, joka läntisessä perinteessä tunnetaan nimellä hiljainen viikko, itäisessä perinteessä Suuri viikko. Sen alkupäivinä mietiskellään Jeesuksen kärsimystietä. Kiirastorstain sisältönä on ehtoollisen asettaminen ja kiirastorstain illasta alkaa triduum sacrum eli pyhä kolmen päivän aika, ristin ja ylösnousemuksen muistelu, joka ulottuu pääsiäispäivän iltaan. Pitkäperjantaina seuraavana hiljaisena lauantaina muistetaan Jeesuksen haudassa oloa. Lopulta pääsiäisenä juhlitaan ylösnousemusta ja julistetaan Kolmiyhteisen Jumalan rakkauden voittoa pimeyden valloista. Viikkoon kuuluvat siis palmusunnuntai eli virpomasunnuntai, malkamaanantai, tikkutiistai, kellokeskiviikko, kiirastorstai, pitkäperjantai, pääsiäislauantai eli lankalauantai eli hiljainen lauantai sekä sukkasunnuntai eli pääsiäissunnuntai. Ortodoksiset nimitykset viikon päiville ovat erilaiset.

Vaikka pääsiäinen on kristillisistä juhlista merkittävin, iso osa siihen liittyvistä perinteistä on pohjaltaan pakanallisia. Kristinusko on sittemmin muokannut ja omaksunut osan niistä. On vaikea nähdä heti, miten noita-akat, rairuoho, pajunkissat, suklaamunat, tiput ja puput, liittyvät Jeesuksen ylösnousemukseen. Muutamia esimerkkejä mainitakseni: muunmuassa Easter (engl. pääsiäinen) eli Eostre eli Ostara oli kevään, auringonnousun ja hedelmällisyyden jumalatar ja muinoin hänen uskottiin voivan tulla maan päälle ottamalla jäniksen muodon. Ostara-juhlan aattoiltana hän vieraili palvojiensa luona ja muni värillisiä munia. Nykyään monen lapsiperheen perinteeseen kuuluukin pääsiäisaamun suklaamunakätköt. Rairuoho puolestaan symboloi egyptiläisille värinsä kautta elämää ja siksi he kylvivät sitä hautoihin, jotta elämä jatkuisi myös kuoleman jälkeen. Rairuoho on myös lupaus keväästä ja kesästä. Meille uskonnottomillekin pääsiäinen istuu siis hyvin vanhempiin kevätpäiväntasauksen, luonnon heräämisen, itämisen, valon ja elämän voiton perinteisiin.

Täällä kävikin pääsiäispupu tekemässä ennakkokäynnin jo tänään, täytyypä pääsiäisaamuna käydä tarkistamassa uudelleen onko se jättänyt mulle munia kätköön. ;)

1393997.jpg