1148305.jpgGlögi on sydäntalven lämmittäjä ja joulua ei vain tule ilman glögiä. Sohvan nurkassa viltin alla on ihana rauhoittua kun ulkona on pimeää ja kynttilät sekä jouluvalot luovat hämyisää tunnelmaa. Siihen vielä hyvä kirja syliin ja ilta on täydellinen. Glögejä on makuvaihtoehtoja jo valmiitakin pulloissa ja puteleissa montaa sorttia, mutta ihan omiakin reseptejä voi kokeilla. Tai vinkkejä voi etsiä netistä taikka kirjoista. Tässä ihan perusglögin ohje Nina Dreyer Hensleyn, Jim Hensleyn ja Paul Lowen Talviruokaa-kirjasta:

1 1/2 litraa
•   1 pullo punaviiniä
•   2 dl kirkasta viinaa
•   1 kanelitanko
•   4 kokonaista neilikkaa
•   inkiväärinpala
•   1 dl rusinoita
•   1 dl kaltattuja manteleita
•   sokeria
•   suikaloitua appelsiininkuorta
Valmistus:
Kaada viini ja viina kattilaan. Lisää kanelitanko, neilikat ja inkivääri. Kuumenna juoma varovasti kiehuvaksi (älä päästä kiehahtamaan). Lisää kattilaan rusinat ja mantelit ja makeuta glögi tarvittaessa sokerilla. Koristele glögi suikaloidulla appelsiininkuorella.
 
Hieman erilaisempaa glögiä jos haluaa, kannattaa hyödyntää Kämp Clubin baarimestarin Henrik Willbergin vinkkejä: Glögiin voi myös käyttää aivan ennen kuulumattomia alkoholeja kuten mustaa absinttia tai iäkkäämpää rommia, joka tuo juomalle sielua ja syvyyttä. Rommi myös antaa glögille uskomattoman hienon aromaattisen tuoksun.

Kämp Clubin Sazerac glögi

•   Dash Peychaud bitters
•   Dash Absinthe Dedo
•   2cl Woodford reserve bourbon whiskyä
•   8cl Altian punaviiniglögiä
•   8cl Alkoholitonta glögiä (yhden suhde kahteen laimennettuna)
Valmistus:
Kuumenna aineet, mutta älä keitä.
Glögi koristellaan aavistuksella sitruunankuoriraastetta, joka antaa juomaan myös raikkaan aromin.

Ja hieman ehkä perinteistä poiketen, kokeile ihmeessä myös vaaleaa lämmikettä!

Limetillä raikastettu omenaglögi

•   0,75 l kuivaa valkoviiniä
•   4 dl omenamehua
•   1 kanelitanko
•   3 mausteneilikkaa
•   pieni pala tuoretta inkivääriä
•   3 rkl fariinisokeria
•   1 rkl vaniljasokeria
•   2 viipaloitua limettiä
Valmistus:
Mittaa kaikki aineet, limettiä ja inkivääriä lukuun ottamatta kattilaan ja anna kiehahtaa. Tarkista maku ja lisää sokeria tarvittaessa. Siivilöi mausteet pois. Sipaise glögilasien reuna inkivääripalalla ja kaada valmis juoma laseihin. Koristele limetin siivulla ja nauti.

Eikä glögiaikakausi tietysti jouluun lopu. Glögi on koko sydäntalven lämmittäjä ja sitä voi siis varsin hyvin tarjoilla niin kauan kuin pakkasiakin riittää. Kun joulu on ohi, vähennetään vain käytettävien mausteiden määrää ja tarjoillaan esimerkiksi sitruunalla, appelsiinillä tai yrteillä maustettua kuumaa viiniä. Lämmintä ja maukasta joulun odotusta!