1275282.jpg

Laskiaistiistaina ja Runebergin päivänä 5.2. tuli kuluneeksi 80 vuotta ensimmäisten totalisaattoriravien järjestämisestä. Helsingissä Pohjoisrannan jäällä pidetyissä raveissa sai ensi kertaa valtiovallan suojeluksessa lyödä vetoa voittajista ja kolmen parhaan joukkoon sijoittuneista ravihevosista. Ensimmäisen totolähdön voitti G. Paleniuksen tamma Hiipakka kertoimella 5,54.

Totalisaattorin alku herätti yleisössä niin suuren kiinnostuksen, että vain puolet halukkaista ehti lunastaa panoksensa ennen lähtöjen tapahtumista. Kaiken lisäksi jää alkoi painua suuren väkimäärän alla, ja vesi nousi sen pinnalle kastelemaan katsojien jalat. Kilpailut kuitenkin ajettiin, ja ensimmäinen totovaihto oli 88.150 markkaa, joka vastaa nykyrahassa noin 24.000 euroa. Toton tuloa Suomeen edelsi parinkymmenen vuoden kamppailu. Idun valtion säätelemälle arpajais- ja vedonlyöntitoiminnalle antoi oopperalaulajatar ja aikansa superjulkkis Aino Ackté. Hän ehdotti jo vuonna 1909, että Suomessakin alettaisiin järjestää raha-arpajaisia kulttuurielämän tueksi. Rikoslaki kuitenkin kielsi rahasta pelaamisen vuoteen 1926, jolloin lainmuutoksella nimenomaan tähdättiin suomalaisen oopperan rahoittamiseen arpajaistuloilla.
- Itse asiassa lakitekstissä sanottiin, että arpajaiset sallitaan 'taiteen ja tieteen tukemiseksi'. Mutta lainmuutos mahdollisti myös totalisaattorin käsittelyn hallituksessa, huomauttaa fil.yo Mikko Korpela, joka työstää Pohjois-Hämeen Hippos ry:n historiikkia.

Suomen Ravirengas oli 1919 perustettu raviseurojen keskusjärjestö, joka ryhtyi heti toimiin totalisaattorin saamiseksi raviurheilua rahoittamaan. Vihdoin marraskuussa 1927 hyväksyi Väinö Tannerin sosialidemokraattinen vähemmistöhallitus asetuksen vedonlyönnistä hevoskilpailuissa. Hilkulla se silloinkin oli, sillä äänet menivät tasan, jolloin pääministerin ääni totalisaattorin puolesta ratkaisi.

(www.teivonravit.fi)

Ravit ravattiin sankan sumun keskellä, ja näkyvyys muualle kuin etusuoralle oli varsin huono, takasuoralle käytännössä aivan nolla. Tunnelma sen sijaan oli täys kymppi. Oheisohjelmana juhlaraveissa oli rekiajelua, Teivon ravinuorten järjestämää ponitalutusratsastusta, sekä ennen kaikkea hauska hevosaiheinen lumiveistoskilpailu, jossa yleisö sai äänestää uljainta lumihevosta pikkutotohallin päädyssä olevassa rinteessä. Komeita lumihevosia olivatkin, ihan harjoineen ja häntineen ja tietysti kun raveissa ollaan, niin tokihan myös lumihevosilla oli voilokit! Samalla tuli ainakin äänestysnumerot selväksi. ;) Ja mitä olisi laskiainen ilman hernekeittoa, jota jaettiin soppatykistä heti ravien alettua. Lähtöjen välissä saimme kuulla katsauksia ravien ja toton historiaan. Sumuiset laskiaislähdöt löytyvät toki taas tuttuun tapaan Teivon videokirjastosta, joten ei muutakuin tihrustamaan sumun keskellä eteneviä nelijalkaisia tummia möhkäleitä. ;)

Kuviakin tuli otettua, mutta niiden päivittäminen kotisivuille vienee "hetken", kun huomasin olevani jo neljät ravit jäljessä kuvien laittelussa. Pffff....