1417258.jpgHuomenna sunnuntaina n. klo 12.00 (kokoontuminen klo 11.00) lähtee liikkeelle Helsingin urheilustadionin parkkipaikalta sekä kaksi- että nelijalkaisten osanottajien mielenosoituskulkue, jonka reitti kulkee Mannerheimintietä eduskuntatalolle. Ratsupoliisi on turvaamassa kulkueen etenemisen eduskuntatalolle ja takaisin. Eduskuntatalon eteen on tarkoitus parkkeerata hevoskuljetusauto, jossa on kuljetukseen oikein varusteltu hevonen ja ohikulkijat voivat käydä katsomassa, miten hevosen pitäisi turvallisesti kulkea matkoillaan. Mielenosoituksella on kaksi teemaa. Ensinnäkin Euroopan teuraskuljetukset eivät saa unohtua ihmisten mielistä ja toiseksi hevosen teuraaksisaaminen Suomessa on saatava helpommaksi ja kannattavammaksi. Mielenosoituksen "suojelijana" toimii europarlamentaarikko Alexander Stubb. Kaikki joukolla mukaan suomalaisten hevosten puolesta ja Euroopan teuraskuljetuksia vastaan!

20 vuotta sitten hevosesta sai lähes ostohinnan takaisin teurastamossa, mutta ei sitten ollutkaan vaivaisia kiertolaisia, ulkomaille teurastettavaksi menevistä puhumattakaan. Kymmenisen vuotta sitten hevosharrastajat alkoivat pitää hevosen teurastamista pahana asiana. Ja tähän se sitten johti. Hevosteurastamot takaisin!



Suomeen tuodaan hevosenlihaa ulkomailta vuodessa n. miljoona kiloa samalla kun esim. vuoden 2006 kesäkuuhun mennessä oli Suomessa teurastettu ainoastaan 117 hevosta. Vertailun vuoksi mainittakoon, että vuonna 1994 teurastettiin 3300 hevosta. Suomessa kuolee vuosittain keskimäärin 4000 hevosta, joista noin 700 päätyy kotimaiseen teurastamoon. Mihin päätyvät loput? Moniko uskoo muiden olevan haudattuna pellon laidassa omenapuun alla?

Osa tietysti haudataan hevoseen käytettyjen lääkeaineiden vuoksi, osa tunnesyistä, mutta tunnettu suuri ongelma on myös ne vanhat tai sairaat hevoset, jotka vielä vanhoilla päivillään joutuvat kiertolaisiksi kun niistä halutaan päästä eroon ilman, että joudutaan tekemään vaikeita päätöksiä tai varsinkaan maksamaan niistä. On helpompaa myydä se taakaksi muodostunut hevonen vaikka vain satasella sille hoitajatytölle, jolla ei välttämättä lopulta ole mitään resursseja, taidoista puhumattakaan, hoitaa sitä. Niin, hevoslihakilosta maksetaan teurastamoilla vain 0,07-0,30 euroa kilolta. Kun hevosesta saadaan lihaa keskimäärin 200-270 kg, ei koko reissusta jää käteen juuri muuta kuin vanha riimu ja bensarahat - jos aina niitäkään, sillä Suomessa on enää vain kourallinen pienteurastamoita, jotka ottavat vastaan hevosia ja näin matkakulut ylittävät helposti lihasta saadun korvauksen. Niinpä myös Suomesta lähtee osa hevosista pitkille ja tuskaisille matkoille kohti esimerkiksi Italiaa, jossa hevosenlihasta maksetaan 1-2 euroa kilolta. (Eikä ne hevoset suinkaan suoraan armollisesti sinne teurastamolle päädy, välissä on monta etappia esimerkiksi Ranskan tai Belgian keräilytiloille, joilta matka jatkuu aina halvimmalla mahdollisella kyydillä, joka tarkoittaa huonoja ja liian täyteen ahdettuja kuljetusautoja ilman ilmastointeja tai vettä, välittämättä edes katkenneista jaloista, puhjenneista silmistä, ruhjeista tai muistakaan vastaavista samalla kun siirtymävaiheiden käsittely on suorastaan kammottavaa, kuten 45 minuuttia -ohjelmassa esimerkin omaisesti nähtiin.)

Suomessa lähes poikkeuksetta hyvän elämän saaneen, oikein ruokitun ja hyvin hoidetun hevosen kuljettaminen asiallisesti lastattuna kotimaiselle teurastamolle, teurastaminen puhtaissa ja valvotuissa Suomen oloissa sekä hevosenlihan syöminen ovat suurimpien eettisten tekojen joukossa, joita Suomessa voi hevosten puolesta tehdä. Sitäpaitsi - hevosen liha on erinomaista ja vähärasvaista! Syökää kotimaista heppaa!